Управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому
Субота, 27.04.2024, 04:37

м.Знам’янка,
вул.Михайла Грушевського, 17
тел. 0 (5233) 2-19-10 , 2-19-52
e-mail: usznzmv@zn-rada.gov.ua
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]
Меню сайту
Головна » 2018 » Грудень » 3 » ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ СУБСИДІЙ !!!
12:44
ЗМІНИ ДО ПОРЯДКУ НАДАННЯ СУБСИДІЙ !!!
       
12  

         З 1 жовтня 2018 року Уряд України вкотре змінив Порядок надання житлових субсидій. Зосередимо увагу на основних аспектах. Так, Положення про порядок призначення житлових субсидій, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 року № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 року № 841), передбачає наступне.

 

1.     Житлова субсидія призначається одному із членів домогосподарства, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку).

Житлова субсидія розраховується на всіх членів домогосподарства.

До складу домогосподарства включаються всі особи, що зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), на яких розраховуються соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування і доходи яких враховуються під час призначення житлової субсидії.

Під час призначення житлової субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їх зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства (крім доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання, та доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені). При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

 

2.     Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг призначається з місяця звернення за її призначенням до кінця опалювального сезону та розраховується окремо на опалювальний та неопалювальний період.

Всім домогосподарствам, яким субсидія була призначена на неопалювальний сезон 2018 року, продовжується термін дії субсидії до кінця опалювального сезону, і проводиться розрахунок розміру субсидії на опалювальний сезон без повторного звернення.

Розрахунок розміру субсидії на опалювальний сезон таким домогосподарствам проводиться на підставі доходів за І-ІІ квартали поточного року та інформації надавачів послуг про вартість послуг в опалювальний сезон. Склад домогосподарства та перелік послуг залишається таким, як і при призначенні субсидії в неопалювальний сезон, за винятком випадків, коли громадянин поінформував про відповідні зміни.

Особам, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, орендарям, внутрішньо переміщеним особам, громадянам, які звертаються за призначенням житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, а також домогосподарствам, у яких кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих осіб, призначення житлової субсидії на наступний строк здійснюється після подання нових заяви та декларації.

 

3.     Доповнено перелік осіб, яким житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії на понаднормову площу житла (але не більше ніж 30% від норми), громадянами, які:

-       отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або по інвалідності;

-       досягли пенсійного віку, встановленого ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», і отримують пенсію за вислугою років;

-       отримують державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю.

 

4.     При визначенні права на отримання субсидії враховується не загальна площа житлового приміщення, а опалювальна. Субсидія не призначається, якщо опалювальна площа житлового приміщення  перевищує 120 кв.метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв.метрів для індивідуальних будинків. При цьому ця норма не поширюється на багатодітні сім′ї, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім′ї.

 

5.     За рішенням комісії субсидія може бути призначена, якщо у житловому приміщенні оформлено два і більше окремих особових рахунків.

 

6.     Субсидія не може бути призначена (у т.ч. за рішенням комісії) у випадках, коли:

-       у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, які за даними Єдиного реєстру боржників, мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад 3 місяці (крім осіб, які є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря);

-       структурним підрозділом з питань соціального захисту населення отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (або 340 грн.).

 

7.     Для розрахунку житлової субсидії враховуються нараховані доходи членів домогосподарства. При цьому, як і раніше, розмір заробітної плати враховується після сплати податку на доходи фізичних осіб. Перелік доходів, які враховуються під час призначення житлової субсидії, доповнено грошовими переказами, отриманими із-за кордону (на підставі задекларованих сум), а які не враховуються, - сплаченими аліментами та спеціальною бюджетною дотацією за вирощування молодняка ВРХ.

 

8.     Розрахунок середньомісячного доходу для осіб, які отримували хоча б один із таких видів доходу, як стипендію, допомогу при народженні (усиновленні) дитини, допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю, допомогу по догляду за особами з інвалідністю І і ІІ групи внаслідок психічного розладу, допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю, тимчасову державну соціальну допомогу непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату, здійснюється шляхом ділення загальної суми сукупного доходу за період, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, на кількість місяців, у яких отримано цей доход.

    

9.   Змінено порядок розрахунку сукупного доходу для осіб, які у періоді, за який враховуються доходи отримували допомогу по безробіттю.

Якщо у них середньомісячний сукупний дохід менше мінімальної заробітної плати, за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, враховується дохід у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи; за кожний місяць отримання допомоги у розмірі, більшому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи, - фактично отримані доходи; за кожний місяць, у якому відсутні доходи, - дохід у сумі трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб станом на кінець періоду, за який враховуються доходи.

 

10.           Призначення субсидії домогосподарствам, до складу яких входять заробітчани, що перебувають за кордоном понад два місяці протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії, надано можливість комісії приймати рішення щодо призначення субсидії, якщо такими особами підтверджено легалізованими в Україні документами набуття страхового стажу в інших країнах, з якими укладено договори про соціальне забезпечення.

 

11.            Врегульоване питання призначення субсидії офіційно працевлаштованим особам, за яких роботодавцем не сплачено ЄСВ (субсидія їм призначається на загальних підставах за умови підтвердження заборгованості роботодавця із виплати заробітної плати та сплати ЄСВ).

 

12.            Визначено, що заява і декларація не можуть бути розглянуті, коли до них не внесено у повному обсязі всі передбачені формами дані.

 

13.            Надано комісії право приймати рішення про призначення житлової субсидії у разі, коли у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства відсутні доходи, які враховуються під час призначення субсидії, і такі особи або інші члени домогосподарства надають соціальні послуги, перебувають у місцях позбавлення волі, перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, є алко- або наркозалежними, що підтверджується довідкою від лікаря.

 

14.            Позитивне рішення комісії про призначення житлової субсидії може бути прийнято лише у разі, коли особи в періоді, за який враховуються доходи, мали суму середньомісячної нарахованої заробітної плати менше від розміру мінімальної заробітної плати не більш як на 10 відсотків і при цьому єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування сплачено у розмірі, не меншому, ніж мінімальний, за всі місяці протягом зазначеного періоду.

 

15.            Надано право отримувачам субсидії не платити обов’язкову частку плати за послуги, якщо вартість спожитих послуг менше неї. У такому разі громадяни сплачують фактичну вартість послуг.


Заступник начальника УСЗН     Л.Костюкевич
Категорія: Новини законодавства | Переглядів: 390 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Календар
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Інформаційний портал


Корисні посилання










Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний хостинг uCoz