Управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому
Неділя, 28.04.2024, 06:17

м.Знам’янка,
вул.Михайла Грушевського, 17
тел. 0 (5233) 2-19-10 , 2-19-52
e-mail: usznzmv@zn-rada.gov.ua
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]
Меню сайту
Головна » 2012 » Червень » 19 » Атестація робочих місць за умовами праці
07:48
Атестація робочих місць за умовами праці
         
12        Одним із важливих завдань реалізації державної  соціальної політики є створення здорових і безпечних умов праці, надання працівникам  гарантованих законодавством прав на пільги та компенсації за роботу в шкідливих і важких виробничих умовах.           
Соціально-економічна ситуація в м. Знам'янці протягом останніх років характеризується низькими обсягами промислового виробництва, складною ситуацією на ринку праці. 
При цьому несприятливі умови праці є одним із негативних факторів, що спричиняють поглиблення кризових явищ в економіці і певною мірою впливають на загострення соціальної напруги.           
На цій підставі назріла нагальна потреба здійснення контролю за виконанням законодавства з питань захисту прав працівників на безпечні умови праці через проведення атестації робочих місць.           Атестація робочих місць за умовами праці проводиться  на підприємствах, в організаціях, установах незалежно від форм власності й господарювання  у відповідності  з  постановою  Кабінету Міністрів України від 01серпня 1992 року № 442 „ Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці ” і є обов'язковою .   
Мета атестації робочих місць за умовами праці полягає  у забезпеченні конституційного права працівників на безпечні і здорові умови праці та в практичному обґрунтуванні їх законодавчо визначеного права на пільги та компенсації , що надаються за роботу у шкідливих і важких умовах праці та за особливий характер праці.
Один із напрямків атестації полягає   у регулюванні відносин між власником і працівниками у галузі  реалізації прав на здорові й безпечні умови праці.  Атестації за умовами праці підлягають робочі місця, де оточуюче середовище або застосовуване обладнання (устаткування) можуть бути потенційними джерелами шкідливих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я чи працездатність працівників. При цьому визначальне значення, поряд з факторами виробничого середовища і трудового процесу, надається фактичній зайнятості працівника в умовах їх дії.         
Результати атестації  є основою для вирішення питань надання пільг та компенсацій а саме: пенсій за віком на пільгових умовах , щорічних додаткових відпусток за роботу в шкідливих і важких умовах праці, щорічних додаткових відпусток за особливий характер праці , доплат до тарифних ставок чи окладів за умови праці, скороченої тривалості робочого часу .
А також розроблення і реалізація організаційних, технічних, економічних та соціальних заходів щодо поліпшення умов трудової діяльності.
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 890 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Інформаційний портал


Корисні посилання










Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний хостинг uCoz