Управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому
П`ятниця, 29.03.2024, 10:45

м.Знам’янка,
вул.Михайла Грушевського, 17
тел. 0 (5233) 2-19-10 , 2-19-52
e-mail: usznzmv@zn-rada.gov.ua
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]
Меню сайту
Головна » 2012 » Липень » 9 » Забезпечення технічними засобами реабілітації інвалідів
07:22
Забезпечення технічними засобами реабілітації інвалідів
          
12         У наш нелегкий час важко живеться всім, але є категорії осіб, яким скрутніше ніж іншим. Проблеми із здоров’ям у інвалідів потребують додаткових зусиль та витрат. 
Держава  взяла на себе обов’язок щодо підтримки таких громадян. Це зафіксовано у законодавстві України з   питань   соціального захисту інвалідів, яке ґрунтується  на Конституції України і складається з  законів України «Про основи соціальної захищеності інвалідів  в  Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про державні соціальні стандарти і державні  соціальні гарантії»,  «Про  соціальні послуги» та інших нормативно-правових актів.          Соціальний захист інвалідів з боку держави полягає у  наданні матеріальної допомоги, засобів пересування, протезування, орієнтації і сприйняття інформації, пристосованого житла, у встановленні  опіки або стороннього догляду.         
Особи з обмеженими фізичними можливостями  для  досягнення  і   підтримання   соціальної   і матеріальної  незалежності,  трудової  адаптації  та  інтеграції в суспільство потребують відновлення та компенсації  порушених або втрачених   функцій   організму,   усунення  обмежень   їх життєдіяльності. На це спрямовані  реабілітаційні заходи, види яких  визначені Державною типовою програмою реабілітації інвалідів як медичні, фізичні, психологічні, професійні, трудові, соціальні,  психолого-педагогічні та фізкультурно-спортивні.          Основними формами реабілітаційних заходів є:
-       надання реабілітаційних послуг;
-       забезпечення технічними  та  іншими  засобами   реабілітації, виробами медичного призначення;
-       матеріальне забезпечення.
Для кожного інваліда реабілітаційні заходи визначаються медико-соціальною експертною комісією в індивідуальній програмі реабілітації (ІПР). З метою їх отримання інвалід повинен звернутися з письмовою заявою до органу, вказаного у програмі як виконавець. Для отримання медичних послуг – до медустанов, трудових – міськрайонного центру зайнятості, всіх інших - управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання.
Так, станом на 01.06.2012 на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому перебуває близько двох тисяч осіб з обмеженими фізичними можливостями, з яких
54 особи є інвалідами по зору,
10 - по слуху та
64 - пересуваються в інвалідних візках. Для них особливо важливим є питання забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Тому, серед проголошених у 2012 році Президентом України соціальних ініціатив, є передусім цільова, соціально-орієнтована допомога тим, хто цього більш за все потребує. До цієї категорії відносяться і громадяни з обмеженими фізичними можливостями.         
Президентом України поставлена чітка вимога – забезпечити кожного інваліда, хто цього потребує, необхідним протезом та кріслом колісним. З цією метою в квітні 2012 року Кабінет Міністрів України затвердив новий «Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, переліку таких засобів». Ним кардинально змінено підхід до забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації. Раніше технічні засоби реабілітації серійного виробництва закуповували шляхом проведення тендерних процедур на основі узагальнених пропозицій інвалідів. В результаті, інваліди та інші особи отримували технічні засоби реабілітації набагато пізніше після закінчення терміну експлуатації попередніх. Крім того, інвалідам не завжди пропонувались засоби, які їм підходили, адже вони могли вибирати лише ті вироби, які виготовлялись підприємствами – переможцями тендерних процедур. За новим Порядком управлінням праці та соціального захисту населення громадянам з інвалідністю будуть видаватись направлення на всі технічні та інші засоби реабілітації, в тому числі і ті, що виготовляються в умовах серійного виробництва. Інваліди будуть забезпечуватися засобами реабілітації за індивідуальною заявкою, а держава буде надавати грошову допомогу на виготовлення цих засобів, перераховуючи кошти підприємствам, які виконали заявки інвалідів.  Перехід до персоніфікованого забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації за індивідуальною заявкою згідно із особистими потребами є необхідним кроком для реалізації державних гарантій та посилення соціальної підтримки осіб з інвалідністю. Для забезпечення своїх індивідуальних потреб, з урахуванням медичних показань, інвалід самостійно обирає технічний та інший засіб реабілітації (його модель та виробника), на підставі чого складається анкета. Управлінням праці та соціального захисту населення вносяться дані на інваліда до Централізованого банку даних з проблем інвалідності і видається направлення на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Забезпечення технічними засобами реабілітації буде відбуватись за вибором інваліда, шляхом звернення:
1 –     безпосередньо   до    підприємств,   що    виготовляють   зазначені вироби;
2 –     до   сервісних   центрів   з   обслуговування   окремих     категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації та їх технічного обслуговування;
3 –     до управління праці та соціального захисту населення.
Для більш детальної інформації просимо звертатись до управління праці та соціального захисту населення за адресою:

           м. Знам’янка,               
 вул. Жовтнева, 17,
кабінет № 9
або за телефоном 2-36-78.    
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 777 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Інформаційний портал


Корисні посилання










Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний хостинг uCoz