Управління соціального захисту населення Знам’янського міськвиконкому
П`ятниця, 29.03.2024, 16:32

м.Знам’янка,
вул.Михайла Грушевського, 17
тел. 0 (5233) 2-19-10 , 2-19-52
e-mail: usznzmv@zn-rada.gov.ua
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]
Меню сайту
Головна » 2012 » Травень » 19 » Що готує нам «цифра»?
07:13
Що готує нам «цифра»?
  
12           В Україні завершено розбудову мережі цифрового ефірного телебачення. Чи означає це, що найближчим часом мешканці області зможуть дивитися цифрове телебачення? Про питання, пов’язані з найрозповсюдженішим засобом масової інформації – телебаченням, - наша розмова з представником Національної ради України з питань телебачення і радіо мовлення в області Любов’ю Бакаленко.  
-     Цифрове телебачення дивитися можна вже сьогодні з ефіру на звичайну кімнатну антену,  але для цього необхідно придбати сет-топ-бокс. Цей пристрій потрібен тим, хто приймає ефірний сигнал. Це близько 60% домогосподарств області. 30% дивляться кабельне телебачення, і близько 10% припадає на супутникове телебачення.  
-     У чому ж переваги «цифри»?
-     Цифрове телебачення – це новий тип технології мовлення, яка передбачає передачу інформації про картинку та звук у байтах. В порівнянні з аналоговою технологією збільшується об’єм інформації, поліпшується якість зображення і звуку. До того ж у перспективі забезпечується 100-відсоткове покриття території країни телесигналом. Отже, з переходом на цифрове мовлення мешканці невеличких населених пунктів матимуть такі ж можливості отримувати інформацію, як і мешканці мегаполісів. В області  ж є райони, де можна переглядати лише кілька телепрограм. Перехід на цифрове телебачення відбуватиметься поступово, і в 2012 році в ефірі паралельно транслюватимуть як цифровий, так і  аналоговий сигнал мовлення. Україна, підписавши у 2006 році угоду країн-членів Міжнародного союзу електрозв’язку «Женева-2006», взяла на себе зобов’язання щодо впровадження цифрового наземного ефірного мовлення. Тож у 2015 році аналоговий сигнал буде відключено.  
-     Скільки каналів зможе дивитися український глядач у цифровому форматі?
-     32 вітчизняних телеканали — 28 національних та 4 регіональних, місцевих. Уже сьогодні в Кіровограді в «цифрі» йдуть 28 національних програм та програма Кіровоградської ОДТРК. В Олександрії – та ж кількість загальнонаціональних програм  плюс Кіровоградська ОДТРК  та місцева  ТОВ ТРК«КТМ». Якість – відмінна. До кінця року кількість програм зросте до 32. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення провела перевірку результатів  роботи ТОВ «ЗЕОНБУД», визначеного за результатами конкурсу  провайдером вітчизняних цифрових мультиплексів, і встановила, що  протягом року провайдер виконав умови ліцензії та розбудував мережу цифрового мовлення, яка  дозволяє забезпечити цілодобове мовлення для 28 загальнонаціональних та 82 телерадіоорганізацій місцевої та регіональної категорії мовлення. Розбудова однієї з найбільших телемереж у Європі в короткий термін була б неможлива без чіткої державної стратегії та взаємодії Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, НКРЗІ, Генерального штабу Збройних сил України, без підтримки Адміністрації Президента і Кабінету Міністрів України, а також без співпраці з колективами концерну РРТ та Українського державного центру радіочастот. Адже необхідно було встановити 664 потужних цифрових передавачі по території країни за умови забезпечення безперебійної роботи діючих аналогових мереж. У нашій області такі  передавачі встановлено в Кіровограді, Олександрії, Новомиргороді, Новоархангельську, Новоукраїнці та Устинівці.    
  -     І що чекає на тих, хто не придбає відповідного обладнання?
-     Люди, які зараз дивляться аналогові телеканали і не придбають чи не отримають від держави сет-топ-бокси, у червні 2015 року втратять  можливість перегляду телепрограм з ефіру. Проте до того часу всі зорієнтуються і оберуть собі зручний спосіб прийому телепрограм – чи ефір, чи кабель, чи супутникову антену.   -     Коли і де можна придбати сет-топ-бокси? -     Протестовані сет-топ-бокси вже з’явилися у продажу. Компанії, які ввезли пристрої в Україну, взяли зобов’язання відпускати адаптери для прийому цифрового сигналу за ціною, не вищою за 490 гривень з урахуванням ПДВ, проте дилери, які працюють в області, продають їх дорожче. Думаю, що з часом, по мірі насичення ринку, їх ціна буде нижчою. В області вже були випадки продажу несертифікованих приладів, про що люди скаржилися на «Гарячу лінію голови облдержадміністрації». Раджу протестувати сет-топ-бокс у присутності продавця, а також попросити, щоб він пояснив, як його під’єднати до телевізора. Для відповідей на запитання громадян буде створено низку колцентрів, куди зможе звернутися кожен бажаючий щодо налагодження прийому цифрового сигналу. Взагалі, як стверджують фахівці, активувати сет-топ-бокс можна буде автоматично, через SMS-повідомлення, телефонний дзвінок або Інтернет. Телефон гарячої лінії Держкомтелерадіо у Києві (044) 239-61-09.
  -     Чи зачепить перехід на цифрове мовлення користувачів кабельного та супутникового телебачення?
-     Власників супутникових антен – ні. Але для таких глядачів недоступне місцеве телебачення. Щодо кабельних провайдерів, то вони, звичайно, продовжуватимуть надавати послуги абонентам. Можливі зміни у законодавстві, які вплинуть на порядок надання телепрограм у пакетах, наприклад, універсальної програмної послуги — набору вітчизняних каналів, обов’язкових для ретрансляції. У будь-якому разі прихід цифрового телебачення означатиме нову сторінку на ринку інформаційних послуг.  
-     Як будуть забезпечуватись новими пристроями малозахищені категорії громадян?
-     У держбюджеті на 2012 рік на забезпечення незахищених верств населення сет-топ-боксами передбачено 350 мільйонів 120 тисяч гривень. Держкомтелерадіо, яке є розпорядником цих коштів, очікує, що зможе забезпечити нинішнього року за ці кошти 690 тисяч сімей. У 2012 році телетюнерами будуть забезпечуватися інваліди першої та другої груп, інваліди війни третьої групи, особи, які виховують дитину-інваліда, за умови, що дитина проживає разом з ними, особи з малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу, особи, які отримують субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг протягом опалювального періоду 2011-2012 років. Урядова постанова також прописує порядок одержання сет-топ-боксів.  До 1 липня місцеві управління праці та соціального захисту населення формують списки громадян, які безоплатно забезпечуватимуться телетюнерами, а Держкомтелерадіо збирає ці списки. Безкоштовне надання приладів відбуватиметься за правилом: один телетюнер – на одне житлове приміщення. Зразки заяв та інформація з питань одержання, підключення та користування телетюнером будуть оприлюднені на стендах у місцевих органах соцзахисту, на офіційних веб-сайтах Держкомтелерадіо, Мінсоцполітики, місцевих органів влади, громадських організаціях захисту прав інвалідів тощо.    

За матеріалами газети «Народне слово» від 04.05.2012 року  
Категорія: Загальні новини | Переглядів: 549 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Інформаційний портал


Корисні посилання










Український рейтинг TOP.TOPUA.NET
Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний хостинг uCoz